FISHING: THE ROOSTERFISH

The Roosterfish (Nematistius pectoralis) is a powerful and fascinating fish.

Roosterfish: it is known in Central America as “Pez Gallo”

The Roosterfish (Nematistius pectoralis) is a powerful and fascinating fish, only representative of the family Nemastitidae, whose most salient feature is the remarkable development of the dorsal fin that forms a real crest, which is the reason why it is known in Central America as Pez Gallo, which means Roosterfish.
Powerful fish can reach a considerable size (170 cm long and over 60kg in weight) , the Rooster is a widespread only in the Eastern Pacific coast ranging from San Clemente in Southern California to Peru, including Galapagos Islands. The best places for fishing are Central American countries, such as Nicaragua, Costa Rica and Panama even if the IGFA world record of 114 lbs was reached in other hot spot like Baja California, Mexico.

contenent and photo by Antonio Varcasia

 

2 thoughts on “FISHING: THE ROOSTERFISH

  1. Hi Jack,
    Roosterfish fishing is usually inshore, trolling or casting, and depending on locations a fishing day varies from 500 to 800 US$. Good captains are not cheap but are also the best solution if you want a professional service. If you tell me where do you plan to go I can give you some advice.
    In some areas, like Baja, you can fish also from shore. Is cheaper but sometimes very hardworking and not possible everywhere.
    Best wishes
    Antonio

  2. Please advise what it will cost to go rooster fishing per day about 3 days 3 people in an inexpensive boat. I will ask all other questions at that time

Comments are closed.

FISHING: IL ROOSTERFISH, GALLO DA COMBATTIMENTO

L’attacco di un roosterfish su un’esca di superficie: furia e velocità, la lunga pinna dorsale e la gobba fuori dall’acqua, per un effetto visivo unico.
L’attacco di un roosterfish su un’esca di superficie: furia e velocità, la lunga pinna dorsale e la gobba fuori dall’acqua, per un effetto visivo unico.

Roosterfish – L’inconfondibile cresta del “pez gallo”

Il roosterfish (Nematistius pectoralis) è un pesce potente ed affascinante, unico rappresentate della famiglia Nemastitidae, la cui caratteristica più saliente è lo sviluppo notevole della pinna dorsale che forma una vera e propria cresta, motivo per cui è conosciuto in America Centrale con il nome di “pez gallo” con cui in entrambe le lingue (il termine inglese rooster significa appunto gallo), si sottolinea la sua morfologia.
Potente e capace di raggiungere dimensioni notevoli (170 centimetri di lunghezza per oltre 60 kg. di peso), il rooster è un pesce diffuso solo nelle coste del Pacifico Orientale che vanno da San Clemente nel Sud della California fino al Perù, con le Isole Galapagos comprese.
I posti migliori per la pesca sono tuttavia le coste occidentali del Messico insieme ad alcuni celebri spot in Costa Rica, anche se altri paesi centro americani, come Nicaragua e Panama registrano di continuo catture che mettono alla prova il record del mondo IGFA, fermo per “all tackles” a 114 lbs (Abe Sackheim, La Paz – Messico).

testo e foto Antonio Varcasia